Kuchnia

W KUCHNI

Sernik marmurkowy na zimno
*blaszka 25x25cm

CIASTO

-2 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-0,5 szkl zmielonych orzechów włoskich
-200g masła lub margaryny
-1 łyżeczka soli
-2 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18 %
-1 jajko
-2 żółtka (białka odkładamy do masy serowej)
-0,5 szkl cukru

MASA SEROWA

-1,2 kg zmielonego 2 razy sera białego półtłustego
-200g masła lub margaryny
-3/4 szkl cukru
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-5 żółtek
-7 białek (5 z masy +2 z ciasta)

LUKIER

-1 łyżka soku z cytryny
-3 łyżki wody
-cukier puder

DODATKOWO

-1 jajko do posmarowania

Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto.

Ciasto dzielimy na 2 części .Jedną wałkujemy i wykładamy nią dno blaszki posmarowanej i posypanej bułką tartą. Drugą wstawiamy do lodówki.

MASA

Żółtka ucieramy z cukrem i masłem lub margaryną,dodajemy mąkę ziemniaczaną i zmielony twaróg. Wszystko dokładnie miksujemy.

Białka (7szt) ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Łączymy całość delikatnie mieszając łyżką.


Masę wykładamy na ciasto.

Z lodówki wyciągamy drugi kawałek ciasta,wałkujemy cienko i kroimy na paski .Z pasków układamy kratkę. Kratkę smarujemy rozbełtanym jajkiem.



Sernik pieczemy około 55-60 minut w temp 180 stopni. Po wyłączeniu piekarnika uchylamy lekko drzwiczki i po około 15 minutach wyciągamy sernik.

Do miski dajemy sok z cytryny i wodę,i dodajemy cukier puder tak by powstał biały,lejący lukier.

Lukrem smarujemy kratkę na serniku.

Ostudzony sernik dajemy do lodówki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation