Kuchnia

W KUCHNI

wesoła kuchnia: Migdałowy placek ze śliwkami



4 jaja
250 gram margaryny do pieczenia
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki wrocławskiej
1 szklanka cukier kryształ
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kg śliwek
4 łyżki płatki migdałowe Kresto
kruszonka:
20 dkg mąki wrocławskiej
10 dkg margaryny
10 dkg cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego

Do miski wbijam jaja, dodaję cukier i ubijam na sztywno mikserem. Margarynę, rozpuszczam w rondelku, studzę. Mąkę przesiewam, dodaję do jaj ubitych, razem z proszkiem do pieczenia, wlewam tłuszcz zimny. Całość mieszam, i wylewam na wysmarowaną tłuszczem formę okrągła średnica 26 cm. Śliwki myję, pozbawiam pestek i układam na cieście. Posypuję płatkami migdałów.
Kruszonka:
Do miski wsypuję, mąkę, dodaję margarynę i delikatnie łącze. Na końcu dodaję cukier kryształ i cukier waniliowy. Delikatnie palcami łącze. Kruszonkę wysypuję na około formy . Ciasto piekę 45 minut temp 180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation