Kuchnia

W KUCHNI

Surówka z białej rzepy i jabłek

Składniki:
60 dag białej rzepy
sól
20 dag jabłek
1 ½ łyżki soku z cytryny
2 dag selera naciowego
1 dag pora
2 łyżki oleju (np. z pestek winogron)
czosnek niedźwiedzi
natka zielonej pietruszki
pieprz
Sposób wykonania:

Białą rzepę obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić, wymieszać, odstawić na około 20 minut, a następnie odcisnąć z soku. Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać sok z cytryny i razem wymieszać. Seler naciowy i por opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę.

Do miski przełożyć białą rzepę, jabłka, seler naciowy i por. Dodać olej, szczyptę czosnku niedźwiedziego, rozgniecionej w palcach natki zielonej pietruszki oraz pieprzu. Całość razem wymieszać, przełożyć do szklanej miski i włożyć do lodówki na około 30 minut. Przed podaniem dowolnie udekorować np. rzodkiewką i listkami selera.

Podane składniki wystarczą na około 4-5 porcji.

Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation