Kuchnia

Przepisy

Kresowianka – karkówka dojrzewająca.

Składniki :

-1,5 kg karkówki, dobrze przerośniętej tłuszczem ( musi go mieć, inaczej nie będzie to kresowianka )
-1 kg soli
-1 kg cukru
-2 duże łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
-1 łyżeczka mielonego kminku
-1 łyżeczka mielonego pieprzu
-pończocha – dowolna ,byle nowa


Mięso osuszamy ręcznikiem papierowym , obcinamy , tworząc ładny kształt . Wkładamy do metalowej miski i zasypujemy całym, cukrem na dobę . Nie musicie się bać ,że wyjdzie słodki cukierek , mięso tylko odda wodę dzięki taj zasypce i będzie szybciej i lepiej dojrzewać , słodyczy nie będzie czuć w gotowym wyrobie 😉 W między czasie zaglądamy do mięsa i zlewamy , zbierającą się wodę . Po tym czasie płukamy pod zimną woda , dokładnie ,ponownie osuszamy ręcznikiem ( mięso już jest dość sztywne ) , zasypujemy całą solą z e wszystkich stron i wkładamy do lodówki na 24 godziny .

Sól , ma zadanie zadbać ,żeby nie rozwijały się grzyby i bakterie , a także dosuszyć mięso z wierzchu-wytworzyć skórkę , na pewno zlejecie sporo wody , jeszcze na tym etapie . Ostatnimi czynnościami, będzie ponowne opłukanie mięsa w zimnej wodzie , bardzo dokładne . Osuszenie ręcznikiem , a następnie obtoczenie we wszystkich przyprawach , bardzo dokładne ich wklepanie . Na koniec wkładamy w pończochę , formujemy palcami kształt i wieszamy na około 5-6 dni w pomieszczeniu z temperaturą 20-22 C .Następnie przenosimy w chłodniejsze pomieszczenie 14-16 C , gdzie dojrzewamy wędlinę około 7-9 dni w zależności od twardości jaką lubimy -im dłużej ,tym twardsza ale bogatsza w smaku . Gotowe , teraz potrzebny bardzo ostry nóż i można degustować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation