Kuchnia

Przepisy

JAK PRZYRZĄDZIĆ MŁODE MARCHEWKI


Karmelizowane marchewki
na 4 porcje

Składniki:
500 g młodej marchewki w pęczku

30 g masła

2 łyżki miodu

2 łyżki winnego octu, białego

¼ łyżeczki kajeńskiego pieprzu

2 łyżeczki soli

1 łyżka natki pietruszki

Marchewki umyj, przełóż do garnka, zalej wodą, posól i gotuj przez 15 minut. Ugotowane marchewki odcedź i odstaw do przestygnięcia. Rozgrzej masło z miodem. Marchewki przekrój wzdłuż na pół lub na ćwiartki jeśli są zbyt grube. Rozłóż na patelni i smaż aż się lekko zrumienią. Pod koniec smażenia wlej ocet, wstrząśnij patelnią aby się równo rozprowadził. Posyp marchewki pieprzem i przełóż na półmisek i udekorować natką pietruszki. Podawaj na ciepło. Marchewki smakują również dobrze na zimno.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation