Kuchnia

Przepisy

PLACKI WARZYWNE Z KASZĄ KUSKUS


SKŁADNIKI:

2 średnie marchewki
1 cukinia
1 batat
1 średni ziemniak
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki koperku lub natki pietruszki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1/2 szklanki suchej kaszy kuskus*
PRZYGOTOWANIE:

Kaszę kuskus zalewamy 3/4 szklanki wrzącej wody i zostawiamy na 10 minut pod przykryciem. Wszystkie warzywa powinny być surowe. Marchewkę, batata, ziemniaka oraz cebulę obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o dużych oczkach razem z cukinią. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mąkę, zioła oraz przyprawy. Dodajemy kaszę i dokładnie mieszamy. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju rzepakowym na złoty kolor z obu stron. Usmażone odsączamy na ręczniku kuchennym. Podajemy jeszcze ciepłe.

* kaszę możesz pominąć lub zastąpić inną np. jaglaną, gryczaną
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation