Kuchnia

Przepisy

Suszona szynka


Składniki:
· 2,5 kg szynki wieprzowej
· ½ szkl. cukru
· ½ szkl. soli
· 1 łyżka soli peklowej
· 4 ząbki czosnku
· 2 łyżki suszonego majeranku
· 1 łyżka pieprzu

· pończocha do powieszenia szynki

Szynkę umyć, dokładnie osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego i oczyścić z błon. Mięso obtoczyć w cukrze, przełożyć do metalowej formy i bez przykrycia włożyć do lodówki na 36h. Po tym czasie w formie powinno być dużo płyn. Płyn należy wylać, a formę umyć. Szynkę obmyć z cukru, dokładnie osuszyć i obtoczyć w mieszance soli. Przełożyć do formy i włożyć do lodówki na kolejne 36h. Po upływie tego czasu odlać płyn, umyć formę, dokładnie umyć szynkę z soli i bardzo dokładnie osuszyć. Suszenie jest bardzo ważne, ponieważ zapobiega późniejszemu pleśnieniu szynki. Natomiast sól peklowa, podobnie jak cukier, konserwuje, a ponadto chroni przed zatruciem jadem kiełbasianym i nadaje różowy kolor. Czosnek drobno posiekać i rozmiażdżyć przy pomocy noża, wymieszać z pieprzem i majerankiem. Dokładnie osuszoną szynkę natrzeć mieszanką ziołową i włożyć do pończochy. Pończochę należy zawiązać i powiesić na haku w suchym, przewiewnym i ciepłym miejscu. Najlepiej, żeby mięso o nic się nie opierało. Szynka powinna być gotowa już po 4 dobach, jednak u mnie wisiała w spiżarni 2 tygodnie. Im dłużej będzie wisiała tym bardziej się wysuszy i będzie twardsza. Ususzoną szynkę wyjmujemy z pończochy i przechowujemy w lodówce. Do podania kroimy w bardzo cienkie plasterki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation