Kuchnia

Przepisy

BRUKSELKA PIECZONA

SKŁADNIKI
1 kg brukselek (umyte, od spodu nacięte „na krzyż” lub pokrojone na połówki)
1 szklanka orzechów włoskich
2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
4 łyżki listków mięty (opcjonalnie; posiekane)
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

JAK ZROBIĆ
Rozgrzewam piekarnik do 200 °C (góra+dół).
W dużej misce przerzucam brukselkę z oliwą, czosnkiem, solą, pieprzem i orzechami.
Przekładam wszystkie składniki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli brukselki są przekrojone, układam je zaokrągloną częścią ku górze.
Piekę przez ok. 20-25 minut. Od razu serwuję, opcjonalnie mieszając je wcześniej z miętą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation