Kuchnia

Wypieki

My Culinary Art: Rafaello

Składniki:
70 g masła
50 ml śmietany kremówki
40 g miodu
450 g białej czekolady (4,5 tabliczki)
70 ml Malibu
migdały
wiórki kokosowe

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN +chłodzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. W rondelku umieszczamy masło, śmietankę i miód, podgrzewamy do rozpuszczenia. Dodajemy pokruszoną czekoladę i podgrzewamy na bardzo małym ogniu często mieszając, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, dodajemy Malibu i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia a następnie wkładamy do lodówki na około 4 godziny, aż masa będzie twarda.

2. Migdały (około 20-30 sztuk) zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na bok na 10 minut, a następnie przelewamy lodowatą wodą. Obieramy ze skórki i odkładamy na bok.

3. Z zastygniętej masy odrywamy kawałek, wbijamy w nią migdał i szybko formujemy kuleczkę między dłońmi. obtaczamy w wiórkach kokosowych i odkładamy na talerz. Czynność powtarzamy z resztą masy. Gotowe kuleczki wkładamy do lodówki do schłodzenia na dodatkowe 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation