Kuchnia

Mufiny i rogaliki

JOGURTOWE MUFFINKI Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA MUFFINKI:

ILOŚĆ: 12 muffinek

2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1/3 szklanki oleju
2/3 szklanki jogurtu greckiego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
szczypta soli

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

1/2 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki mąki tortowej
szczypta cynamonu
2 łyżki masła, temp. pokojowa

DODATKOWO:

ok. 250g truskawek świeżych
1 łyżka mąki

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i łączymy z cukrem oraz solą. Jajka mieszamy z jogurtem, ekstraktem i olejem. Mokre składniki dodajemy do suchych i miksujemy tylko do połączenia. Truskawki kroimy w niewielkie kawałeczki i oprószamy mąką. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy dłońmi, aż do powstania grudek. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki lub papilotek wypełniając do 3/4 wysokości. Oprószamy wierzch kruszonką. Pieczemy w temp. 200 C przez około 20 min do tzw. suchego patyczka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation