Kuchnia

Mufiny i rogaliki

MUFFINKI PIERNIKOWE.

Składniki (na 12 muffinek)

1 i 3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
2 jajka
2 łyżki oleju
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki miodu
garść rodzynek
czekolada na polewę


Wykonanie

Mąkę, cukier, kakao i sodę mieszamy w jednej misce. W drugiej do jajek dodajemy mleko, olej i miód i dokładnie mieszamy. Dosypujemy suche składniki do mokrych i mieszamy. Na koniec dosypujemy rodzynki. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami i wypełniamy ciastem. Podane składniki wystarczają na napełnienie papilotek prawie do pełna. W ten sposób babeczki bardzo ładnie urosną. Muffiny wstawiamy do piekarnika na 20 minut i pieczemy w 200ºC. Po tym czasie upewniamy się patyczkiem, że muffinki są już upieczone. Wyciągamy blaszkę z piekarnika i studzimy na zewnątrz. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy każdą ostudzoną babeczkę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation