Kuchnia

Mufiny i rogaliki

Muffiny jogurtowe z truskawką

Składniki
300 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120 g cukru
szczypta soli
1 łyżka cukru z wanilią
2 jajka
200 ml jogurtu naturalnego
100 ml oleju roślinnego
200 g truskawek

Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzać do 180 ºC. Truskawki umyć, osuszyć, obrać z szypułek i pokroić na mniejsze kawałki.
W jednej misce wymieszać wszystkie mokre składniki, tj. jajka, jogurt i olej, a w drugiej wszystkie suche - mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i sól.
Wsypać suche składniki do miski z mieszanką mokrych i zamieszać rózgą jedynie do połączenia składników. Wsypać truskawki i ponownie zamieszać tylko do równomiernego rozprowadzenia owoców w cieście.
Ciasto rozdzielić do pomiędzy 12 papilotek (ułożonych w formie do muffinów), wypełniając je do około 3/4 wysokości. Blachę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w 180 ºC do uzyskania złotego koloru. Studzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation