Kuchnia

Mufiny i rogaliki

Muffinki na oleju

MUFFINKI MARMURKOWE NA OLEJU SKŁADNIKI NA BABECZKI ILOŚĆ: 8 sztuk
1 1/2 szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
2 jajka, temp. pokojowa
1 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub esencji
250 ml mleka, temp. pokojowa
1/3 szklanki oleju np. rzepakowego
2 łyżki kakao
* 1 szklanka o pojemności 250 ml. Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temp. pokojowej. Mąki przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. W drugim naczyniu miksujemy jajka razem z cukrem, wanilią, mlekiem i olejem. Dodajemy do suchych składników i miksujemy tylko do połączenia. Dzielimy na dwie części dodając do jednej przesiane kakao. Formę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami. Do każdej dodajemy po łyżce raz jasną raz ciemną masę, aż do całkowitego wykorzystania ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez około 25-30 min. do tzw. suchego patyczka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation