Kuchnia

Mufiny i rogaliki

Muffiny ze śliwkami, kruszonką i cynamonem

Składniki:

150 g mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
60 g cukru
szczypta soli
1,5 łyżeczki cukru z wanilią
około 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
1 jajko
100 ml jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki
60 ml oleju tłoczonego na zimno

Dodatkowo:

150-200 g śliwek
kruszonka przygotowana według TEGO przepisu (1/2 proporcji - jest i tak za duża, ale łatwiej odmierzyć, pozostałą część zamroziłam)
cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestki, następnie kroimy na ćwiartki, a te na kostkę.

Przygotowujemy dwie miski. W jednej misce mieszamy podstawowe składniki suche, a w drugiej - składniki mokre. Wymieszane składniki mokre przelewamy do miseczki ze składnikami suchymi i dorzucamy pokrojone śliwki. Delikatnie mieszamy - tylko do połączenia składników.

Ciasto nakładamy do foremek i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, studzimy chwilę, a następnie wykładamy na paterę i posypujemy cukrem pudrem

-- Klasyczne proporcje na kruszonkę to stosunek 2:1:1, czyli 2 części mąki na 1 część masła i 1 część cukru
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation