Kuchnia

KUCHNIA

Ciasto 5 składników

Składniki na spód:
200 g wiórków kokosowych
100 g cukru pudru (ja dałam mniej)*
4 łyżki miękkiego masła

Składniki na ganache:
200 g czekolady gorzkiej (najlepiej 60% kakao)
1 szklanka słodkiej śmietany 30%
cukier puder opcjonalnie

Nastaw piekarnik na temperaturę 175C z funkcją grzania góra -dół. Przygotuj foremkę o średnicy 22 cm wykładając ją folią aluminiową tak aby wystawały boki boli poza formę.
2. Kokos połącz z cukrem pudrem.
3. Do osobnej miski dodaj miękkie masło i 1/3 wiórków wymieszanych z cukrem. Mieszaj wszystko mikserem ok 1-2 min do momentu kiedy składniki będą się łączyły w kulę.
4. Do zmiksowanej masy dodaj pozostałe 2/3 kokosu z cukrem i palcami dokładnie wymieszaj.
5. Masę wyłóż na przygotowaną foremkę. Dociskając przy spodzie i lekko przy bokach. Uważaj aby górne krawędzie nie były zbyt mocno dociśnięte - zostaw je "puszyste". Folia która została posłuży za zawinięcie jej dookoła tak aby boki się za szybko nie spaliły.
6. Piec 10-15 min aż środek będzie złoty, następnie ściągani folię z boków i piec jeszcze 5 min aż się zarumienią. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
7. Kiedy spód wystygnie przygotuj ganache. Zagotuj szklankę śmietany 30%. W osobnej miseczce połam czekoladę na kostki i zalej je wrzącą śmietanką. Możesz dosłodzić jeżeli nie lubisz gorzkiej czekolady lub użyć czekolady mlecznej. Masę wymieszaj i odstaw na 10 min.
8. Po 10 min masę przelej do kokosowego spodu, wyrównaj i daj do lodówki na min 1 godzinę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation