Kuchnia

CHLEBY I BUŁKI

Bułki do hot-dogów

3 szklanki mąki,
1,5 łyżki cukru,
20 g drożdży świeżych,
3/4 łyżeczki soli,
30 ml oleju,
1 szklanka ciepłej wody,
2 łyżeczki ziół prowansalskich* (zapomniałam o nich ;))
1 jajko do glazury - smarowałam mlekiem

Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki wody, dodajemy pół łyżki cukru i dwie łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż drożdże ruszą. Gotowy zaczyn mieszamy z resztą składników (oprócz jajka) i wyrabiamy gładkie ciasto (powinno być w miarę luźne). Gdy ciasto jest wyrobione, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość (po około 30-40 min), dzielimy na 8 części i formujemy bułeczki. Powinny być cieniutkie, ale długie (ok. 1x10 cm). Bułeczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość - około 30-40 minut. Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką wody. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut lub do czasu, aż się zrumienią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation