Kuchnia

CHLEBY I BUŁKI

Składniki na jeden bochenek z keksówki 30cm:

Ciasto na chleb:

500 g mąki pszennej (typ od 405- 812) 500 ml lekko ciepłej wody 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant* 1 płaska łyżeczka cukru 4 łyżki płatków owsianych (zwykłe, górskie lub błyskawiczne) 1,5 płaskiej łyżeczki soli 2 łyżki oleju np. rzepakowego garść ziaren słonecznika (opcjonalnie)

Dodatkowo:

olej do posmarowania formy mąka do posypania formy

Sposób przygotowania:

W misce wymieszać mąkę z solą. Do dużej miski wkruszyć świeże drożdże, dodać cukier, płatki owsiane i lekko ciepłą wodę. Wymieszać łyżką, do rozpuszczenia się drożdży. Dodać olej i mąkę z solą. Wyrobić chwilę drewnianą łyżką lub mikserem ręcznym z hakami do zagniatania ciasta. (Ciasto jest bardzo rzadkie). Na końcu wmieszać ewentualnie ziarna. (*Drożdże instant wymieszać z mąką. Dodać resztę składników i chwilę wyrobić). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30- 40 minut w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość. Formę keksową o długości 30 cm wysmarować olejem i posypać mąką. Przełożyć wyrośnięte ciasto. (W formie nie musi już wyrastać).

2

Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 50- 60 minut w temperaturze 190°C, grzałka góra- dół. Po upieczeniu chleb wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na ok. 5- 10 minut w formie, aby trochę ostygł. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.



Czas:

Czas przygotowania: ok. 10 minut
Czas pieczenia: 50- 60 minut
Czas oczekiwania: ok. 30- 40 minutNajprostszy chleb pszenny na drożdżach - przepis
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation