Kuchnia

CHLEBY I BUŁKI

Chleb z fetą, ziołami, oliwkami i suszonymi pomidorami

Składniki:
1 i 1/4 szklanki letniej wody
szczypta drobnego cukru
1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
30 g stopionego masła
1/2 szklanki ciepłego mleka
3 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
kilka suszonych pomidorów
świeże zioła
150 g fety
kilka oliwek
oliwa z oliwek do skropienia farszu


Do dużej miski wlewamy 1/4 szklanki letniej wody. Wsypujemy cukier i drożdże. Mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut do spieniana. Do tego dodajemy masło, mleko, pozostałą wodę i połowę mąki oraz sól i mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy resztę mąki, ale partiami i wciąż mieszamy, aż powstanie klejące ciasto.
Wyjmujemy je na oprószony mąką blat i wyrabiamy ok. 10 minut, aż będzie jednolite i gładkie. W miarę potrzeby podsypujemy mąką.
Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h lub do podwojenia objętości.
Jednym uderzeniem pięści pozbawiamy ciasto powietrza.
Wykładamy na stolnicę. Rozwałkowujemy na prostokąt. Odwracamy dłuższym bokiem do siebie. Na połowę wykładamy pokruszoną fetę, posiekane zioła, oliwki i pomidory, skrapiamy oliwą z oliwek. Przykrywamy pozostałą resztą ciasta, by zamknąć nadzienie i lekko zaciskamy złączenie.
Ciasto tniemy w szerz na paseczki i rolujemy tak jak widać na zdjęciu. Układamy takie ślimaczki w natłuszczonej keksówce. I tak jeden przy drugim. Keksówkę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation