Kuchnia

CHLEBY I BUŁKI

Chleb z suszonymi pomidorami | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

20 g świeżych drożdży (lub 1 czubata łyżeczka suszonych instant)
1 łyżeczka cukru
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
6 kawałków suszonych pomidorów w oliwie
350 g wody mineralnej niegazowanej


PRZYGOTOWANIE

Drożdże rozpuścić w 3 łyżkach wody z dodatkiem cukru. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, pokrojone na kawałeczki suszone pomidory i drożdże, wszystko wymieszać łyżką. Następnie wlać wodę mineralną i wymieszać łyżką (ciasto będzie rzadkie). Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wymieszać łyżką, aby znów opadło. Do środka piekarnika wstawić garnek żaroodporny (bez przykrycia) o średnicy około 20 - 24 cm. Nastawić piekarnik na maksymalną temperaturę (około 245 stopni C) i nagrzewać go razem z garnkiem.
Gdy piekarnik (i garnek!) będą już bardzo gorące, wlać ciasto z miski do garnka, wyskrobując je łyżką. Wsunąć z powrotem do piekarnika i piec bez przykrycia przez 5 minut, następnie przykryć garnek pokrywą i piec przez 25 minut.
Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec chleb przez kolejne 20 minut (mniej więcej w połowie tego czasu kładę na chlebie kawałek folii aluminiowej aby wierzch się nie zaczął czernić).
Wyjąć z piekarnika i po 10 minutach wyłożyć na kratkę do ostudzenia. Do chleba z suszonymi pomidorami pasować będzie pasta z tuńczyka.

WSKAZÓWKI

Podobny chleb można zrobić bez dodatków lub zastąpić suszone pomidory pokrojonym i podsmażonym boczkiem lub mieszanką różnych rodzajów sera, a nawet orzechów włoskich i rodzynek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation