Kuchnia

CHLEBY I BUŁKI

Zakręcony chlebek z czosnkiem i rozmarynem


Składniki:

500g mąki pszennej chlebowej
7g drożdży instant
1 łyżeczka cukru
1 i 1/2 łyżeczki soli
175ml ciepłego mleka
75ml wody
1 łyżka oliwy
2 – 3 łyżki drobno posiekanego świeżego rozmarynu
Dodatkowo:

50g niesolonego masła, roztopionego i przestudzonego
4 duże ząbki czosnku
około 1 łyżeczki posiekanego rozmarynu i/lub pietruszki


Wykonanie:

Mąkę, drożdże, cukier oraz sól wymieszaj w dużej misce, zrób wgłębienie na środku. Mleko wymieszaj z wodą oraz oliwą i wlej do misy z suchymi składnikami. Wymieszaj i zagnieć gładkie elastyczne ciasto, dodając pod koniec posiekany rozmaryn.

Z ciasta uformuj kulę i przełóż do wysmarowanej oliwą miski. Przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw na 1 – 1 i 1/2 godziny do wyrastania.

Gdy ciasto co najmniej podwoi objętość, wyłóż je na oprószony mąką blat, wyrób krótko i rozwałkuj na grubość około 3 – 5 mm, formując kształt prostokąta.

Roztopione masło wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ziołami i rozsmaruj na cieście. Zwiń je wzdłuż dłuższego boku, jak roladę. Następnie złóż na pół i skręć, formując coś w rodzaju warkocza. Przełóż go do wysmarowanej masłem prostokątnej formy lub ułóż na oprószonej mąką blasze. Jeżeli podczas zwijania ciasta część masła wypłynie, możesz nim posmarować wierzch warkocza.


chleb czosnkowy z rozmarynem

Przykryj blaszkę z ciastem folią spożywczą lub czystą ściereczką i odstaw na kolejne 30 – 40 minut do ponownego wyrośnięcia.

Piecz chleb w temperaturze 200ºC przez około 30 – 35 minut, aż chleb wyrośnie i nabierze złocistego koloru, a postukany delikatnie od spodu wyda specyficzny głuchy odgłos. Upieczony, wyjmij ostrożnie z formy i przestudź na kratce przed podaniem (o ile oczywiście uda Ci się utrzymać domowników z dala od niego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation