Kuchnia

Kuchnia Afrykańska

Warzywa tagine
oliwa z oliwek 2 łyżki

szalotka 4 sztuki

ząbek czosnku 2 sztuki

imbir kłącze 3 cm

łodyga selera naciowego 1 sztuka

kora cynamonu 1 sztuka

Przyprawa Harissa Knorr 1 opakowanie

sól 1 łyżeczka

marchew 1 sztuka

fasola szparagowa (świeża lub mrożona) 400 gramów

batat 1 sztuka

kalafior 0.5 sztuki

koper włoski 0.5 sztuki

szafran 0.25 łyżeczki

ciecierzyca z puszki 400 gramów

oliwki kalamata 0.5 szklanki

suszone śliwki wędzone 100 gramów

natka pietruszki 1 pęczek

pomidory pelati w puszce 400 gramów
Drobno posiekaj szalotkę, czosnek oraz natkę pietruszki. Łodygę selera, koper włoski, batat i marchew pokrój na kawałki grubości 2 cm. Kalafior podziel na mniejsze różyczki. Imbir zetrzyj na tarce. Ciecierzycę i fasolkę przepłucz pod bieżącą wodą. Śliwki przekrój na pół.
Oliwę rozgrzej na dnie taginu (jeśli nie posiadasz takiego naczynia, użyj zwykłego naczynia żaroodpornego). Dodaj szalotki, czosnek, imbir, seler i cynamon. Smaż ok. 5 minut, często mieszając, aż szalotki i seler zaczną mięknąć. Dodaj przyprawę Harissa Knorr, sól oraz cynamon. Smaż minutę, ciągle mieszając, aż przyprawy zaczną pachnieć. Dodaj pomidory z puszki, szafran, marchew, batat, kalafior i koper.
Całość dokładnie wymieszaj, przykryj i piecz w rozgrzanym do 190°C piekarniku ok. 30–40 minut, aż warzywa będą miękkie.
Ok. 20 minut przed końcem wyznaczonego czasu dodaj fasolkę szparagową, ciecierzycę, oliwki i suszone śliwki. Warzywny gulasz po upieczeniu obficie oprósz natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation