Maharagwe
(kenijska czerwona fasola z pomidorami i mlekiem kokosowym)
4½ szklanki gotowanej czerwonej fasoli lub innej czerwonej fasoli
(350 gramów / 1½ szklanki surowej fasoli, namoczonej i gotowanej do miękkości lub dwóch 540 gramowych puszek fasoli lub trzech 400 gramowych puszek fasoli) * patrz poniżej, w jaki sposób gotować fasolę
2 łyżki oleju (autentyczny olej orzechowy)
2 średnie cebule, posiekane (2-2½ szklanki)
1 jalapeño lub inną ostrą paprykę posiekaną
2 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżeczka łagodnego curry w proszku
½ łyżeczki mielonego kuminu
½ łyżeczki mielonej kurkumy
½ łyżeczki mielonego kardamonu
½ łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżeczka soli + więcej do smaku (można potrzebować więcej, jeśli używamy gotowanej fasoli)
1 puszka (400 ml) pokrojonych w kostkę pomidorów (lub 2 szklanki pokrojonych w kostkę świeżych pomidorów)
1 puszka (400 ml) pełnotłustego mleka kokosowego premium (nie lekkie)
posiekana kolendra do dekoracji (opcjonalnie)
gotowany ryż, placki lub chlebek kukurydziany jako dodatek
GOTOWANIE FASOLI:
Fasolę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Następnie wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą, aby dobrze przykryła całą fasolę. Zostawiamy do namoczenia około 8 godzin.
Po tym czasie odcedzamy, wkładamy z powrotem do garnka, zalewamy wodą ok. 5 cm ponad fasolę.
Gotujemy 1 -2 godziny, aż ziarna będą miękkie.
Ściągamy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia w wodzie, w której się gotowała.
Odcedzić i opłukać fasolę, jeśli używa się fasoli w puszkach.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MAHARAGWE:
Do dużej patelni lub garnka z grubym dnem wlewamy olej.
Dodajemy posiekaną cebulkę i ostrą paprykę i obsmażamy ok. 3 minuty, aż będzie szklista.
Dodajemy czosnek, curry, kumin, kurkumę, kardamon i sól i smażymy przez chwilę.
Dodajemy odsączoną fasolę, pomidory i mleko kokosowe.
Zmniejszamy ogień i gotujemy około 15 minut aż mleko kokosowe zgęstnieje i smaki się dobrze połączą. Sos powinien lekko przykrywać fasolę. Jeśli płynu jest za mało można dolać odrobinę wody i gotować ok, 2 minut.
Na koniec możemy dodać więcej soli, jeśli to konieczne i ostrej papryki lub pieprzu cayenne.
Podawaj maharagwe na gorąco z gotowanym ryżem, ugali lub z wybranym chlebem (naan, pita, chapati, roti)
https://tvnfabula.pl/aktualnosci,3004,n/grzegorz-zawierucha-gotuje-maharagwe-sprawdz-co-to,327509.html