Kuchnia

Dania obiadowe - wieprzowina i wołowina

KLOPSIKI TIKKA MASALA

SKŁADNIKI:
( dla 2 osób )
* mięso mielone wieprzowe ( u mnie łopatka ) – ok. 300 g
* czosnek – 1 ząbek
* cebula – 1 szt
* starty imbir , papryka słodka, garam masala, sól – do smaku

SOS:
* miękkie pomidory – 200 g
* jogurt naturalny – 3 łyżki
* cebula – 1 szt
* czerwona papryka – 1 szt
* cynamon, kurkuma, garam masala, mielony imbir – do smaku
* czosnek – 1 ząbek
* oliwa

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

MIĘSO:
Do zmielonego mięsa dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulę oraz czosnek.
Doprawiamy szczyptą soli, garam masala, imbiru i papryki słodkiej.
Wszystko razem dokładnie wyrabiamy, formujemy małe klopsiki i smażymy kilka minut z każdej strony na rozgrzanej oliwie.

SOS:
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę, pokrojoną paprykę, czosnek , imbir i resztę przypraw.
Przesmażamy ok. minutkę, dodajemy pokrojone pomidory i zalewamy jogurtem.
Na wolnym ogniu gotujemy ok. 7-8 minut, cały czas mieszając , by nie dopuścić do przypalenia.
Po tym czasie miksujemy ( sos nie musi być kremowo gładki ).

CAŁOŚĆ:
Do sosu delikatnie wkładamy usmażone klopsiki i na bardzo wolnym ogniu podgrzewamy, by „przeszły”aromatem i dobrze się zagrzały.

Podajemy gorące posypane świeżą pietruszką z ugotowanym na sypko ryżem lub chlebkami naan.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation