Kuchnia

Dania obiadowe - wieprzowina i wołowina

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE GRZYBOWYM

SKŁADNIKI

2 - 4 PORCJE
1 polędwiczka wieprzowa, ok. 400 g
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżka oleju
1/2 cebuli cukrowej
2 łyżki obranych orzechów włoskich (opcjonalnie)
250 g grzybów
2-3 łyżki brandy (opcjonalnie)
1/2 szklanki gorącego bulionu wołowego (lub wody z dodatkiem 2 łyżek sosu sojowego)
1/2 szklanki śmietanki 18% do zup i sosów
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE

Polędwiczkę oczyścić z błonki po zewnętrznej stronie. Pokroić na cienkie plasterki, każdy plasterek dodatkowo jeszcze przekroić na pół. Mięso doprawić solą, pieprzem i czerwoną słodką papryką, wymieszać.
Na większej patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać cebulę pokrojoną w piórka i zeszklić ją co chwilę mieszając. Dodać orzechy włoskie i chwilę razem podsmażyć. Dodać polędwiczkę i obsmażać przez około 5 minut, co chwilę zamieszać, w razie potrzeby dodać troszkę więcej oliwy.
Gdy mięso będzie już obsmażone, dodać umyte, osuszone i pokrojone grzyby, smażyć co chwilę mieszając przez około 2 minuty aż grzyby zmiękną.
Wlać brandy i odparować (lub ostrożnie podpalić - uwaga, płomień może być wysoki). Wlać gorący bulion lub wodę z sosem sojowym i gotować przez 2 minuty, następnie dodać śmietankę i gotować jeszcze przez chwilę aż sos będzie gęsty. Posypać natką pietruszki i podawać z ugotowaną zieloną fasolką (świeżą fasolkę gotujemy ok. 5 minut). Można dodatkowo podawać z ziemniakami lub kaszą gryczaną czy pęczakiem.
PROPOZYCJA PODANIA

zielona fasolka
kasza gryczana / pęczak / puree ziemniaczane / młode ziemniaki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation