Kuchnia

Dania obiadowe - wieprzowina i wołowina

Klopsiki w sosie śmietanowym z sałatką z buraka i puree ziemniaczanym

Klopsiki (około 40 sztuk)
- 250 g mielonego mięsa wieprzowego
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- 1 bułka kajzerka
- 1 szklanka (250 ml) mleka
- 1 cebula
- 50 g mąki
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, łyżeczka mielonej słodkiej papryki, łyżeczka kurkumy, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczka tymianku, łyżeczka majeranku
- sól
- klarowane masło lub olej rzepakowy (do smażenia)

- 250 ml śmietanki kremówki
- sos sojowy
- pieprz

1. Poszatkuj cebulę.
2. Porwij bułkę na małe kawałki i wrzuć do dużej miski. Zalej mlekiem i zostaw na 10 minut, aby nasiąkło.
3. Do miski z bułką wrzuć mięsa, poszatkowaną cebulę, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i posól. Dodaj mąkę i całość dobrze wymieszaj.
4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
5. Rozgrzej tłuszcz na patelni i usmaż próbnego klopsika, żeby sprawdzić czy jest odpowiednio przyprawiony. Dosól w razie potrzeby.
6. Formuj klopsiki i obsmażaj aż będą brązowe z dwóch stron, zdejmij z patelni i wrzuć do żaroodpornego naczynia. Tłuszcz po smażeniu zostaw na patelni i wlej śmietankę. Dopraw sosem sojowym.
7. Wylej sos na klopsiki i włóż je do piekarnika na 15 minut.

Puree ziemniaczane
- 5 ziemniaków
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki serka philadelphia
- sól, pieprz, pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

1. Obierz ziemniaki, pokrój na małe kawałki i ugotuj w osolonej wodzie.
2. Odcedź, dodaj masło, philadelphię i przyprawy i zagnieć.

Sałatka z buraków
- 4 średnie buraki
- 2 jabłka
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Zawiń buraki w folię aluminiową i piecz przez godzinę.
2. Buraki odwiń, obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Odstaw do ostygnięcia.
3. Jabłko również pokrój w kostkę.
4. Pomieszaj ze sobą buraki, jabłko, majonez, jogurt, sok z cytryny, cukier i dopraw solą i pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation