Kuchnia

obiad

Polędwiczki Pawie oczka
Zamiast tradycyjnych zrazów, możemy przygotować świąteczne danie z soczystych polędwiczek.
Mięso jest kruche, delikatne a swoim wyglądem i zamachem leśnych grzybów, przyciągnie każdego gościa.
8 porcji
50 minut czas przygotowania
Składniki:
• 2 polędwiczki wieprzowe
• 4 podłużne plastry boczku parzonego
• 2 duże cebule
• 10 dag grzybów suszonych podgrzybków
• 1 łyżka mąki pszennej
• 6 ogórków kiszonych
• Olej do smażenia
• Sól
• pieprz
Sposób przygotowania:
1. Grzyby zalewam gorącą wodą i odstawiam na 30 minut. Polędwiczki myję, osuszam, usuwam odstające części i przecinam, wzdłuż ale nie do końca. Rozbijam, doprawiam pieprzem oraz solą.
2. Na każdej kawałku mięsa układam po dwa paski boczku. Jedną cebulę obieram, kroję w piórka i układam na boczku. Ogórki kroję wzdłuż na 4 części i również układam na boczku.
3. Mięso zwijam w roladę, przekładam do woreczka, szczelnie zamykam i piekę na blaszce w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180 °C.
4. Po upieczeniu kroję w plastry i układam w naczyniu.
5. Drugą cebulę obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję namoczone wcześniej grzyby razem z wodą, doprawiam solą oraz pieprzem. Gotuję 20 minut i zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody. Dwie minutki gotuję i sosem grzybowym polewam polędwiczki.
6. Gotowe.
7. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation