Kuchnia

słone wypieki

Pieczone pierogi w kruchym cieście
Pierożki z kruchego ciasta

Ciasto:
200 g pszennej mąki
120 g masła
2 żółtka
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
sól

Farsz:
100 g suszonych, ugotowanych prawdziwków (ew. podgrzybków)
1 mała cebula
1 łyżka masła
2 łyżki kiszonej kapusty
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotować farsz: na maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać zmielone, ew. posiekane grzyby i kapustę, chwilę razem dusić, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Z podanych składników wyrobić ciasto, uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce. Na obsypanym mąką blacie rozwałkować ciasto, wykrajać kieliszkiem do wina kółka, nakładać farsz, zlepiać pierogi, przełożyć je na blachę, włożyć do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec, aż się zrumienią, podawać ciepłe z gorącym barszczem w filiżankach (pierożki upieczone wcześniej można podgrzać w piekarniku).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation