Kuchnia

słone wypieki

Wytrawne gofry śniadaniowe
Gofry z serem halloumi i chorizo

Składniki na gofry z serem halloumi i chorizo

2 szklanki mąki pszennej,
1,5 szklanki mleka,
1/3 szklanki masła klarowanego rozpuszczonego,
3 średnie jajka,
łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
200 g wędzonej (nie surowej) kiełbasy chorizo,
100 g świeżego szpinaku,
200 g sera halloumi,
1 pęczek cienkiego szczypiorku,
2 jajka,
sól i pieprz,
masło czosnkowe,
100 g masła,
3 ząbki czosnku,
1 łyżeczka oregano.
Jak przygotować gofry z serem halloumi i chorizo

1Oddziel żółtka od białek. Do żółtek dodaj mleko w temperaturze pokojowej oraz rozpuszczone masło. Dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia. Pamiętaj, aby przesiać je przez sito. Połącz ze sobą składniki za pomocą miksera.
2Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno. Podczas ubijania dodaj łyżeczkę cukru. Ubijaj do chwili, aż masa będzie lśniąca i puszysta.
3Do miski z ciastem dodaj białka i za pomocą szpatułki wymieszaj delikatnie. Uważaj, aby piana nie opadła.
4Chorizo pokrój na cienkie plastry dodaj starty na tarce ser oraz poszatkowany drobno szpinak. Wymieszaj składniki.
5Masło przełóż do rondelka, dodaj oregano oraz przeciśnięty przez prasę czosnek. Rozpuść i pozostaw, aby się z aromatyzowało.
6Gofrownicę posmaruj masłem rozpuszczonym za pomocą pędzelka. Nagrzej gofrownicę najmocniej jak jest to możliwe. Wyłóż porcje ciasta na płytki do pieczenia i zamknij urządzenie.
7Piecz, aż gofry będą rumiane. Serwuj z jajkiem sadzonym i masłem płynnym czosnkowym. Pamiętaj, aby podczas pieczenia nie otwierać gofrownicy. Jeżeli robisz gofry na póżniej, koniecznie po ich upieczeniu pozostaw je na kratce do wypieków. Niech tam odpocząć. Zyskają chrupkość i nie będą miękkie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation