Kuchnia

chleb

Bułki do kebaba

600g mąki pszennej
250ml ciepłej wody
50g drożdży
1 łyżeczka cukru
150g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
1 jajko do posmarowania
sezam

1. Do ciepłej wody dodajemy cukier, drożdże i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na około 15 minut, aż zaczyn się podniesie.
2. Do miski przekładamy mąkę, jogurt, sól, olej i wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy na gładkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h.


3. Wyrośnięte ciasto prosto z miski przekładamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika i palcami rozciągamy i ugniatamy tak by przybrało kształt koła. Pozostawiamy do wyrośnięcia na czas kiedy piekarnik będzie się nagrzewał. Tuż przed włożeniem do piekarnika, nacinamy wzdłuż ostrym nożem, smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem.
4. Pieczemy w temperaturze 200 stopni, przez około 25-30 minut, do uzyskania złotego koloru. Po ostygnięciu kroimy na 4 części.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation