Kuchnia

chleb

W sobotę wieczorem ogarnęłam się, że nie mam ani grama pieczywa na niedzielne śniadanie. Mogłabym usmażyć placuszki czy naleśniki, ale zamarzyły mi się świeże, chrupiące bułeczki. Gdy podzieliłam się tą myślą ze znajomymi na FB od razu posypały się propozycje przepisów. Wszystkie zanotowałam i będę ew. stopniowo próbować, ale kilka minut później zagniatałam ciasto na bułki z przepisu znalezionego u Joanny 7. Jeśli sama go poleciła to jestem pewna, że przepis sprawdzony.

Rzeczywiście ciasto robi się szybciutko, prawie nie trzeba go wyrabiać. Rosło sobie przez noc w lodówce, ale nie zaatakowało nikogo rano po otwarciu drzwiczek. Szybko uformowane niedługo później wylądowało w piecu i mieliśmy naprawdę pyszne śniadanie :)

bulki nocne, bulki na sniadanie, buleczka, bulki rosna w nocy, domowe pieczywo, domowa piekarnia, buleczki jak z piekarni, bulki plecione, jak upiec bulki w domu

Nocne bułeczki pszenne

czas przygotowania : 10 minut zagniecenie ciasta + 10/12 godzin wyrastanie + ok. 1 godziny rano na przygotowanie i pieczenie

składniki na 12 bułek :
500 g mąki pszennej - użyłam luksusowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
25g świeżych drożdży lub 7g suchych
2 łyżeczki cukru
1 mała łyżeczka soli
ok. 125 ml mleka
ok. 125 ml wody
ok. 1/3 szkl. oleju roślinnego

do posmarowania - 1 jajko
do posypania - mak suchy i sezam

bulki nocne, bulki na sniadanie, buleczka, bulki rosna w nocy, domowe pieczywo, domowa piekarnia, buleczki nocne pszenne, buleczki jak z piekarni, bulki plecione, jak upiec bulki w domu

Jak zrobić bułki nocne?

DZIEŃ PIERWSZY (wieczorem) - drożdże rozmieszałam w kubeczku z cukrem, 2 łyżkami mąki pszennej i lekko podgrzanym mlekiem, odstawiłam na chwilkę. Mąki przesiałam do miski, dodałam sól, olej, letnią wodę rozrobione drożdże. Zagniotłam ciasto - było elastyczne, ale dość zwarte. Nie wyrabiałam go dłużej niż 3 minuty bo ślicznie odchodziło od rąk. Dość dużą miskę posmarowałam w środku olejem, włożyłam kulę uformowaną z ciasta i przykryłam całość folią spożywczą. Schowałam do lodówki. Powinno leżakować 6-10 godzin.

DZIEŃ DRUGI (rano) - wyjęłam miskę z dobrze wyrośniętym, zimnym ciastem. Od razu wyłożyłam je na blat, zagniotłam żeby odgazować i podzieliłam na 12 części. Z każdej uformowałam wałeczek długości ok. 25 - 30 cm. Chwytając za oba końce luźno zawiązałam mniej więcej na środku a następnie oba końce przeplotłam przez środek - jeden wkładając od góry a drugi od dołu. Myślę, że na zdjęciach widać dobrze jak to zrobić.

bulki nocne, bulki na sniadanie, buleczka, bulki rosna w nocy, domowe pieczywo, domowa piekarnia, buleczki jak z piekarni, bulki plecione, jak upiec bulki w domu

Bułeczki ułożyłam luźno na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryłam ściereczką i zostawiłam w ciepłym miejscu na ok. 20 - 30 minut żeby się napuszyły. Posmarowałam je roztrzepanym jajkiem i posypałam makiem oraz sezamem. Piekłam ok. 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. C - grzanie góra/dół, ale pilnujcie swoich bo ja lubię przypieczone :)

I tym oto sposobem przy naprawdę małym nakładzie pracy mamy pyszne chrupiące bułeczki na śniadanie - my zjedliśmy sobie takie z pastą jajeczną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation