Kuchnia

chleb

Ciabatta

Składniki

1x
2x
3x
500 gram Mąki pszennej typ 00
350 ml Ciepłej wody
20 gram Świeżych drożdży
2 łyżki Oliwy z oliwek
1 łyżeczka Cukru
1,5 łyżeczki Soli
Instrukcje

W małej misce wymieszaj drożdże z ciepłą wodą i cukrem. Odstaw na 10 minut, aby drożdże zaczęły działać.
W dużej misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj aktywowane drożdże oraz oliwę z oliwek. Mieszaj, aż składniki się połączą.
Przełóż ciasto na oprószoną mąką powierzchnię i wyrabiaj przez około 10 minut, aż będzie elastyczne.
Przełóż ciasto do naoliwionej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, aby podwoiło swoją objętość.
Po tym czasie delikatnie przełóż ciasto na oprószoną mąką blat, podziel na dwie równe części i uformuj bochenki.
Odstaw ciabattę na kolejne 30 minut, aby ponownie wyrosło.
Nagrzej piekarnik do 220°C. Wstaw ciabatta do piekarnika i piecz przez około 25 minut, aż chleb będzie złoty i chrupiący.
Wyjmij gotowe ciabatta z piekarnika i pozostaw na kratce do całkowitego ostygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation