Kuchnia

chleb

Tarta gruszkowa z serem gorgonzola na francuskim cieście

Składniki na połowę ciasta:

1/2 opakowania ciasta francuskiego
2 gruszki
100 g sera Gorgonzola lub innego ulubionego
miód
cytryna lub kwasek cytrynowy
jajko
rozmaryn świeży
świeżo mielony pieprz
Opis wykonania:

Ciasto zawijamy na brzegach około 1 cm i mocno dociskamy.
Gruszki myjemy i cienko kroimy na plastry, wkładamy do miski z woda i sokiem z cytryny lub kwaskiem by nie zbrązowiały.
Ser kruszymy i rozprowadzamy na tarcie, układamy odsączone gruszki.
Brzegi tarty smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 200 C około 20 minut.
po tym czasie wyciągamy, posypujemy posiekanym rozmarynem i polewamy miodem i posypujemy pieprzem.
Podajemy od razu po przygotowaniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation