Kuchnia

palce lizać

Makowiec z kremem wg. siostry Anastazji

Ciasto:
600g mąki,
200g cukru
1 łyżeczka sody,
1 proszek do pieczenia (15g),
100g masła,
200ml letniego mleka,
2 jajka,
szczypta soli,
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, a następnie chłodzimy je w lodówce przez co najmniej godzinę. Po wyjęciu dzielimy na 6 równych części. 2 z nich rozwałkowujemy na wielkość blaszki (moja ma 35,5 na 23,5 cm) i pieczemy w 180 st. na złoty kolor (ok 10 minut). Pozostałe 4 części rozwałkowujemy, smarujemy masą makową i zwijamy, a następnie układamy obok siebie w tej samej blaszce, w której piekliśmy poprzednie placki. Pieczemy ok 25 minut w 170 st. C.

Nadzienie makowe:
1 szklanka maku,
3 łyżki cukru,
2 łyżki miodu,
2 jajka,
olejek migdałowy
garść rodzynek i orzechów włoskich (można pominąć)
Mak zalewamy wodą i gotujemy przez chwilę, a następnie odcedzamy na sitku i mielimy co najmniej dwukrotnie w maszynce do mięsa. Żółtka ucieramy z cukrem i miodem do białości, a następnie mieszamy z makiem. Białka ubijamy na sztywną pianę i również mieszamy z makiem. Na koniec dodajemy kilka kropel olejku i bakalie, ciasto z nimi lepiej smakuje ale trudno się rozsmarowuje masę makową na plackach.

Krem budyniowy:
2 szklanki mleka,
2 łyżeczki cukru z wanilią,
½ szklanki cukru,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
200 masła,
1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrami. W pozostałym mleku mieszamy obie mąki.Wlewamy je na gotujące mleko i cały czas mieszając gotujemy chwilę do zgęstnienia. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce budyniu i ucieramy do momentu uzyskania gładkiej jednolitej masy.
Jeden z placków smarujemy częścią kremu, na krem układamy obok siebie rolady, rozsmarowujemy pozostałą ilość kremu i przykrywamy drugim plackiem. Polewamy polewą czekoladową.

Polewa:
125 g masła,
5 łyżek cukru,
3 łyżki kakao,
1 łyżka żelatyny,
2 łyżki wody,
4-5 łyżek śmietany 18%,
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Margarynę, cukier i kakao podgrzewamy cały czas mieszając aż powstanie jednolita masa. Dodajemy żelatynę, mieszamy by się rozpuściła, a następnie studzimy. Do przestygniętej masy dodajemy śmietanę. Gotową polewę wylewamy na ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation