Kuchnia

palce lizać

Świąteczne ciasto śmietanowe WIŚNIOWIEC z makiem

Składniki
Biszkopt:
5 dużych jajek L – osobno żółtka i białka
170g cukru
100g suchego maku, niemielonego
170g mąki tortowej, użyłam Mąki ze Smokiem – z Polskich Zakładów Zbożowych w Krakowie
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
parę kropli aromatu migdałowego
Do nasączenia:
180ml wody
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
około 180g konfitury malinowej lub wiśniowej
Krem:
450ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
450g gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka)
70g cukru pudru
2 galaretki wiśniowe w proszku
400ml gorącej wody
2 łyżeczki cukru z wanilią
Masa wiśniowa:
700ml gorącej wody
2 galaretki w proszku (użyłam wiśniowej i o smaku owoców leśnych)
300g wiśni świeżych lub rozmrożonych
Wierzch:
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 fix do śmietany (niekoniecznie, jeśli mamy sprawdzoną śmietankę)
4 łyżki cukru pudru
mak do posypaniaŚwiąteczne ciasto śmietanowe WIŚNIOWIEC z makiemBiszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.2. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. Dodać aromat, wymieszać szpatułką.3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę, dodać mak i wymieszać szpatułką na jednolite ciasto, patrz FILM.4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.Krem:
5. Obie galaretki przesypać do miski i zalać gorącą wodą (400ml), mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do całkowitego ostygnięcia.Czekając na galaretkę przygotujemy biszkopt:
6. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i z wierzchu odciąć przypieczoną skórkę (patrz FILM). Biszkopt przekroić w poziomie na dwie równe części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki (papier do pieczenia również wkładamy z powrotem do blaszki).7. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.
Biszkopt posmarować konfiturą.Skończymy krem:
8. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem i wanilią, ale nie na bardzo sztywno, patrz FILM. Dodać ser i wymieszać mikserem do połączenia składników.9. Następnie w 3 partiach wlać ostygniętą galaretkę (galaretka nie powinna być tężejąca), po każdym dodaniu wymieszać mikserem.10. Około 2/3 kremu wylać na biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu, nasączyć go pozostałym ponczem i wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na około 1-2 godziny.Masa wiśniowa:
11. Obie galaretki zalać 700ml gorącej wody, mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do całkowitego ostudzenia.12. Wiśnie przełożyć do blendera razem z sokiem, który puściły i zmiksować na mus.13. Do lekko tężejącej galaretki dodać wiśniowy mus i wymieszać. Lekko tężejącą wiśniową masę wylać na ciasto w blaszce, wyrównać i wstawić do lodówki na całą noc.Wierzch:
14. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Przełożyć ją do rękawa cukierniczego z metalową końcówką (użyłam otwartej gwiazdki) i na wierzchu ciasta zrobić ozdobne rozetki (patrz FILM). Jeśli nie mamy szprycy, ani worków cukierniczych, śmietanę można rozsmarować łyżką. Na koniec ciasto posypać makiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation