Kuchnia

palce lizać

Pomarańczowo-orzechowy miodownik

Składniki:
Blaszka 24x36cm
Ciasto:
- 0,5 kg mąki,
- ¾ szklanki cukru pudru,
- 2 jajka,
- 25 dag margaryny,
- 1 łyżeczka sody,
- 2 łyżki miody,
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowo- pomarańczowa:
• 800 gram jabłek (waga po obraniu),
• 4 duże pomarańcze,
• 2 galaretki pomarańczowe

Masa grysikowo- orzechowa:
• 1,5 kostki masła,
• 600 ml mleka,
• 0,5 szklanki kaszy manna (grysiku),
• 200 gram mielonych orzechów włoskich,
• cukier puder do smaku,
• alkohol do smaku

Wykończenia:
• polewa czekoladowa (swojej roboty lub kupna),
• ok 100 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej
Udostępnij ten przepis:
Wystaw ocenę:
Zobacz również:

REKLAMA
Strefa okazji i inspiracji:





Pomarańczowo-orzechowy miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
przygotowane składniki ciasta1. CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta. Następnie zagniatamy ciasto.
podział ciasta2. Gotowe dzielimy na 3 części. Każdą część wykładamy na blaszkę, nakłuwamy widelcem.
upieczone placki3. . Pieczemy osobno 3 placki (około 15 min każdy w 180°C). Upieczone miodowe spody pozostawiamy do ostudzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation