Kuchnia

palce lizać

Ciasto z piernikami katarzynka - I Love Bake

CIASTO Z PIERNIKAMI „KATARZYNKA”

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

6 jajek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM:

800 ml mleka
2 budynie waniliowe, proszek
4 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej, pełne
4 żółtka
350 g masła, temp. pokojowa
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
1-2 łyżki alkoholu np. spirytusu lub rumu
SKŁADNIKI NA PONCZ:

1/2 szklanki kawy, słabej
1 łyżeczka cukru
DODATKOWO:

ok. 20-25 pierniczków katarzynek lub innych w czekoladzie
posypka czekoladowa lub polewa
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec miksowania dodajemy powoli cukier i miksujemy jeszcze przez ok. 2 min. Następnie dodajemy po jednym żółtku i mieszamy na niskich obrotach do połączenia. W kilku porcjach dodajemy przesiane suche składniki i za pomocą dużej łyżki lub szpatułki delikatnie mieszamy. Formę o wym. 24×24 lub lekko większą smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez ok. 35-40 min do tzw. suchego patyczka. Zaraz po wyjęciu gorący biszkopt rzucamy na zabezpieczoną podłogę z wys. około 30 cm. W ten sposób nie opadnie. Zostawiamy do wystudzenia i przekrawamy na dwie części.
600 ml mleka zagotowujemy razem z cukrami. W pozostałym mleku mieszamy żółtka, przesiany proszek budyniowy oraz mąkę. Gorące mleko zdejmujemy z ognia i bardzo powoli wlewamy do zimnej mieszaniny z mleka, cały czas mieszając. Ponownie przekładamy na ogień i cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania i zgęstnienia masy. Owijamy folia i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Miękkie masło ucieramy i dodajemy po łyżce budyniu. Na koniec łączymy z kawą oraz alkoholem.
Jeden blat biszkoptowy układamy w formie i lekko nasączamy. Wykładamy połowę kremu i układamy pierniczki. Wykładamy pozostały krem i przykrywamy biszkoptem. Lekko nasączamy pozostałym ponczem. Wierzch posypujemy posypką czekoladową lub wykonujemy polewę. Wkładamy do lodówki na min. całą noc lub jeden cały dzień.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation