Kuchnia

palce lizać

Piernik świąteczny

SKŁADNIKI NA PIERNIK:

5 jajek
1 szklanka cukru
250 g miodu
1 szklanka oleju
1 szklanka mocnej herbaty, ostudzonej
3 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki przyprawy do piernika, domowej lub gotowej
1 łyżka kakao

SKŁADNIKI NA KREM MLECZNY:

200 g masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/3 szklanki mleka
3/4-1 szklanka mleka w proszku

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

70 g gorzkiej czekolady
70 ml śmietanki kremówki 30%

DODATKOWO:

ok. 400 g marmolady, ulubionej

Mąkę przesiewamy razem z sodą, proszkiem, przyprawą oraz kakao.
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i jeszcze miksujemy przez 2-3 min. Zmniejszamy obroty miksera na średnie i dodajemy po jednym żółtku, powoli wlewamy płynny miód (jeśli jest stały można lekko podgrzać i ostudzić), olej oraz herbatę. Cały czas miksując na wolnych obrotach dodajemy suche składniku w kilku porcjach. Trzy formy o wym. 24×24 lub większe smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na trzy części. Można upiec także jedna po drugiej. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15-20 min do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.
Masło, cukry oraz mleko przekładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia. Dodajemy przesiane mleko w proszku i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji (jeśli jest za rzadka można włożyć na chwilę do lodówki).
Jeden blat piernikowy układamy w formie, smarujemy połową marmolady. Przykrywamy drugim blatem piernikowym, wykładamy masę mleczną. Przykrywamy trzecim blatem i smarujemy marmoladą.
Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki gorzkiej czekolady i zostawiamy na 2 min. Po tym czasie mieszamy i polewamy wierzch ciasta. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation