Kuchnia
palce lizać
niebo na talerzu: Ciasto jaglane z kremem.
składniki ( na tortownicę 26 cm) :
kasza na ciasto i krem :
- 290 g kaszy jaglanej (1 cała i i 2/3 szklanki o poj. 250 ml)
- 1100 ml mleka
- szklanka i dwie łyżki (220 g) cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub wyskrobane nożem wnętrze 1 waniliowej laski
- 5 g soli
- 50 g masła
- starta skórka z 1 cytryny
Kaszę bardzo starannie przepłukać w sicie pod bieżącą wodą, sparzyć wrzątkiem i odcedzić. Tak pozbędziemy się ewentualnej, kaszowej goryczki. Odcedzoną kaszę zalać mlekiem, dodać sól i wanilię, gotować 15-18 minut mieszając, by się nie przypaliła. Do gorącej dodać masło, cukier i skórkę z cytryny, dobrze wymieszać.
ciasto:
- 2/3 ugotowanej z powyższych składników kaszy
- 3 jajka
- 30 g (ok. 3 łyżki) zmielonych (np. młynkiem lub blenderem) migdałów
- 70 g siemienia lnianego (7 łyżek)
- 60 g serka typu Philadelphia ( albo innego, gładkiego, twarogowego, smarownego)
Piekarnik rozgrzać do 160 st z termoobiegiem lub 180 st bez. Spód wyłożyć papierem do pieczenia, przycinając obręczą boki arkusza.
Wszystkie składniki ciasta wymieszać łyżką lub zmiksować na jednolitą masę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 45 minut.
krem:
-150 ml syropu brzoskwiniowego z puszki
- 35 g żelatyny (3 duże łyżki)
- 1/3 ugotowanej z podanych na początku składników kaszy
- brzoskwinie z jednej puszki
- 200 g zimnej śmietanki - kremówki 36 %
do dekoracji :
- połówki brzoskwiń z drugiej puszki
Syrop z brzoskwiń mocno podgrzać ale bez gotowania, wymieszać z żelatyną, odstawić do lekkiego przestygnięcia, odlać 1/3 szklanki, wykorzystamy je na końcu do posmarowania całości ciasta. Brzoskwinie posiekać w drobną kostkę. Kaszę rozgnieść lekko łyżką, by nie była zbita w grudki. Do miski z kaszą wlać lekko przestudzony syrop, dodać brzoskwinie i wszystko wymieszać, wstawić do lodówki na ok. 10-15 min. do lekkiego zgęstnienia. Trzeba do niej zaglądać, przemieszać, ma być lekko ścięta, ale nie całkiem. Śmietankę ubić (najszybciej ubija się w schłodzonej misce), dodawać do niej po łyżce tężejącej masy z kaszy, delikatnie mieszając po dodaniu każdej porcji, by śmietana nie straciła całkiem na puszystości. Wyłożyć krem na upieczony spód ciasta. Wierzch udekorować połówkami brzoskwiń z drugiej puszki. Przy pomocy pędzelka lub łyżeczki posmarować brzoskwinie i cały wierzch ciasta pozostawionym wcześniej syropem z żelatyną. Jeśli zdążył się zsiąść, trzeba go bardzo krótko podgrzać, w rondelku lub kuchence mikrofalowej. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia. Ciasto łatwo wyjąć, kiedy okroi się je zanurzonym we wrzątku nożem, można też na chwilę zanurzyć formę w misce z gorącą wodą, uważając by woda nie nalała się do środka.
MA==