Kuchnia

palce lizać

SERNIK Z PIERNIKAMI.

Spód:



* 160 g herbatników

* 90 g masła (stopionego)

* 1/2 łyżeczki cynamonu

* 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

* 1 łyżeczka cukru pudru



Masa serowa:



* 800 g sera

* 5 jajek

* 3 łyżki śmietany 18 %

* 1 szklanka cukru

* 1 budyń waniliowy

Plus

* 2 opakowania pierniczków w czekoladzie z powidłami śliwkowymi



Polewa:



* 100 g gorzkiej czekolady

* 5-6 łyżek kremówki



Ciasteczka mielimy blenderem lub rozkruszamy wałkiem. Dodajemy przyprawy, cukier i stopnione masło. Dokładnie mieszamy. Taką masą wykładamy tortownicę o średnicy 24 cm i dociskamy aby spód był zwarty. Tortownicę wstawiamy na ok 15 minut do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy masę serową.

Jajka ubijamy z cukrem, a kiedy utworzą jednolitą masę dodajemy ser. Miksujemy na najwyższych obrotach, a następnie dodajemy śmietanę i budyń (proszek). Miksujemy jeszcze ok 2 minuty.

Wyjmujemy tortownicę z lodówki i na spodzie z ciastek układamy dość ciasno pierniczki. Na pierniczki delikatnie wylewamy masę serową. Sernik wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 50 - 60 minut. Nie pozwalamy by góra zbytnio się spiekła, a po naciśnięciu na środek sernika ma on stawiać bardzo delikatny opór (jeśli nie przepieczemy sernika, będzie on delikatny i kremowy). Sernik wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Kiedy sernik jest zimny, przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej topimy czekoladę ze śmietanką i mieszamy do chwili uzyskania jednolitej masy. Polewę rozprowadzamy po całej powierzchni sernika i odstawiamy do zastygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation