Kuchnia

Śledzie

Śledzie po królewsku

4 filety śledzi matias w oleju, filety śledziowe w oleju, konserwowe lub solone, ok. 300 g
mała puszka groszku konserwowego – ok. 150 g
4 jajka ugotowane na twardo
2 duże szczypiory z cebulą
4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego lub gęsta kwaśna śmietana 18%
Opcjonalnie 1 łyżeczka musztardy np. sarepskiej
pieprz do smaku
opcjonalnie sól, o ile śledzie nie są dość słone
szczypiorek do dekoracji

Przepis na śledzie po królewsku:
Śledzie w oleju odsączamy na ręczniku papierowym. Natomiast filety śledziowe solone trzeba wymoczyć w wodzie do czasu aż uznamy, że nie są za słone. Osuszone śledzie kroimy na kawałki o szerokości ok. 1,5 cm.

Cebulę wraz ze szczypiorem drobno kroimy. Groszek konserwowy odsączamy z zalewy na sicie. Wedle uznania można dać mniej lub więcej groszku. Dla mnie mała puszka groszku to wystarczająca ilość do sałatki śledziowej po królewsku.

Jajka gotujemy na twardo. (ok. 10 minut od włożenia do zimnej wody) . Po ugotowaniu zalewamy jajka zimną wodą, a następnie obieramy. Po obraniu kroimy w drobną kostkę.

Majonez mieszamy z jogurtem, doprawiamy sporą ilością pieprzu, można też wymieszać ze śmietaną i musztardą. Powinien powstać jednolity sos.

Wszystkie składniki na śledzie po królewsku przekładamy do jednej miski, dodajemy sos, a następnie całość doprawiamy do smaku solą (opcjonalnie) i jeśli jest potrzeba to jeszcze mielonym pieprzem. Mieszamy całość.

Śledzie po królewsku są gotowe od razu do jedzenia. Polecam jednak przed podaniem schłodzić w lodówce przez ok. pół godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation