Kuchnia

palce lizać

Świąteczna kostka sernikowa


SKŁADNIKI:

MASA SEROWA:
1,6 kg zmielonego trzykrotnie twarogu (lub sera z wiaderka),
3 budynie śmietankowe (3x40g),
300ml mleka,
320g masła,
6 jajek,
1 i ½ szklanki cukru (300g),
1 cukier wanilinowy (16g),
DODATKOWO:
1kg ciasteczek korzennych speculoos,
POLEWA CZEKOLADOWA:
250g płynnej śmietanki 30%,
100g gorzkiej czekolady,
240g czekolady mlecznej,
DEKORACJA:
400g śmietany kremówki 36%,
1 łyżka cukru pudru,
Szczypta cynamonu,
Pokruszone ciasteczka, mielony orzechy,
czekoladowe kuleczki, pierniczki

PRZYGOTOWANIE:

ZŁOŻENIE CIASTA: Przygotowujemy dużą foremkę o wymiarach 25x35cm. Wyścielamy ją papierem do pieczenia. Na spodzie układamy ciasno ciasteczka speculoos ewentualnie docinając je. Wykładamy 1/3 ciepłej masy serowej, wyrównujemy. Układamy kolejną warstwę ciasteczek i masy serowej. Postępujemy tak aż do skończenia składników. Ostatnią warstwą powinny być ciasteczka. Gotowe ciasto polewamy polewą czekoladową równomiernie ją rozsmarowując na ciasteczkach. Gdy ciasto całkowicie ostygnie to chowamy je do lodówki na min.12h. Po tym czasie kroimy je na porcje.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę z dodatkiem cukru pudru i cynamonu. Przekładamy ją do szprycy zakończonej końcówką 1M i wyciskamy całuska na każdą kostkę. Następnie wykładamy czekoladowe kuleczki. Ciasto oprószamy pokruszonymi ciastkami i orzechami laskowymi. Gdzieniegdzie wkładamy pierniczki.

Świąteczna kostka sernikowa
Świąteczna kostka sernikowa

MASA SEROWA: Do większego garnka z grubym dnem wkładamy masło, cukier i cukier wanilinowy. Podgrzewamy chwilkę do momentu roztopienia masła i rozpuszczenia cukru. Wówczas dodajemy ser, jajka i miksujemy krótko mikserem, tylko do dobrego połączenia składników. Masę serową mieszamy i podgrzewamy na średnim ogniu. Całość zagotowujemy co jakiś czas mieszając (aby masa serowa się nie przypaliła). W mleku rozrabiamy budynie i wlewamy do gotującego się sera. Mieszamy szybko do połączenia składników i jeszcze chwilkę gotujemy razem aż do momentu zgęstnienia. Masa serowa jest gotowa.


POLEWA CZEKOLADOWA: Śmietankę podgrzewamy prawie do zagotowania. Wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną drobno mleczną i gorzką czekoladę. Odstawiamy całość na 3 minuty. Następnie masę mieszamy do połączenia. Czekolada powinna się rozpuścić i połączyć w jednolitą masę ze śmietanką. Gdyby czekolada jeszcze się nie rozpuściła to całość możemy podgrzać jeszcze chwilkę w kąpieli wodnej (tzn. naczynie z czekoladą umieszczamy nad parującą w naczyniu wodą; naczynie nie powinno dotykać lustra wody).

Drugim sposobem na przygotowanie polewy czekoladowej jest wykorzystanie mikrofali. W misce umieszczamy połamane czekolady i śmietankę. Zawartość miski podgrzewamy interwałowo po 10sekund w mikrofali. Po każdym razie zawartość miseczki mieszamy. Podgrzewamy tak kilka-kilkanaście razy, aż składniki się połączą i polewa będzie jednolita.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Ja użyłam formy, która nie wymaga używania papieru do pieczenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation