Kuchnia

II śniadanie

Naleśnik z sałatką z awokado
Jabłko i butelka owocowej herbaty


Naleśnik z otrębami
2 łyżki sałatki z awokado

Sałatka z awokado

Składniki na około 16 łyżek:
1 awokado
½ pomidora
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki szklanki kiełków fasoli mung
10 zielonych oliwek
sok z ¼ cytryny
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sól ziołowa, pieprz

Wybierz dojrzałe i miękkie owoce awokado. Każdke przekrój na pół, usuń pestkę, obierz ze skórki i pokrój w centymetrową kostkę. Pomidor również pokrój w drobną kostkę, a oliwki w plasterki. Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni do złotego koloru, ostudź. Wymieszaj awokado, słonecznik, pomidor, kiełki i oliwki. Dopraw pieprzem, sokiem z cytryny, oliwą i solą ziołową do smaku. Podziel sałatkę na 10 części i każdą z nich zawiń w naleśnik.

Naleśniki z otrębami

Składniki na 3-4 sztuki:
4 łyżki mąki pszennej (typ 550)
2 łyżki mąki żytniej razowej (typ 2000)
1 jajo
½ łyżki oleju
4 łyżki otrębów
½ szklanki mleka 0,5% tł.
½ szklanki wody (lub trochę więcej jeśli będzie za gęste ciasto)

Połącz suche składniki, dodaj mleko, jajo i olej. Mieszaj lub miksuj aż składniki się połączą. Dodaj wodę i wymieszaj. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation