Kuchnia

Mięso - schab i inne części świnki

Zapiekanka ze schabem, pomarańczą i brukselką

Składniki

6 łyżek oliwy
1/2 kg schabu lub szynki wieprzowej
1 kg ziemniaków
sól, pieprz
1/2 kg brukselki
2 cykorie
2 twarde, soczyste jabłka
4 plasterki pomarańczy ze skórką

Sos:

1/4 szklanki soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
3 łyżki (najlepiej gryczanego) miodu
1 łyżka ostrej musztardy
1 łyżeczka soku z cytryny
1 pęczek koperku

Sposób przygotowania

Do formy wlewamy 4 łyżki oliwy i wstawiamy ją do nagrzanego do 180°C piekarnika na 10 minut. Schab lub szynkę kroimy w grubą kostkę, wkładamy na rozgrzany tłuszcz. Po kilku minutach mieszamy. Ziemniaki myjemy, obieramy i dzielimy na połówki, wsypujemy na blachę, solimy, posypujemy pieprzem, polewamy resztą oliwy. Brukselkę gotujemy na półtwardo. Gdy mięso i ziemniaki zmiękną i zaczną się rumienić (potrzeba na to ok. 25-30 minut), dodajemy brukselkę, połówki cykorii, jabłka ze skórką pokrojone na ósemki i pozbawione pestek, plasterki pomarańczy. Robimy sos, mieszając wszystkie jego składniki i polewamy nim zapiekankę. Zapiekamy jeszcze 15-20 min, posypujemy świeżym koperkiem. Podajemy z surówką z pora i marchewki z majonezem oraz z sałatą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation