Kuchnia

Mięso - schab i inne części świnki

Karkówka z warzywami na pomidorowo - SKŁADNIKI:
karkówka bez kosci - 3 plastry o 1cm grubosci,
cebula - 2 sztuki,
papryka swieza - 1 duza sztuka,
seler naciowy - 2 lodygi,
pietruszka korzen - 2 sztuki,
czosnek - 1-2 zabki,
natka pietruszki - kilka galazek,
sól,pieprz,
papryka czerwona slodka,
czosnek granulowany,
sos sojowy,
vegeta,
olej do smazenia,
ketchup pikantny ( lub lagodny wymieszany z chilli),
folia aluminiowa.
Karkówka z warzywami na pomidorowo - PRZYGOTOWANIE:
Karkówke umyc, osuszyc recznikiem papierowym i lekko otluc z obu stron. Przyprawic sola, pieprzem, papryka, czosnkiem granulowanym i sosem sojowym. Odstawic do lodówki na 2 godziny. Warzywa obrac, umyc i osuszyc. Cebule pokroic w kosteczke, pietruszke, lodyge selera, papryke - pokroic na niewielkie czastki, czosnek porkoic w drobniutka kosteczke, natke posiekac. Na patelni rozgrzac tluszcz i podsmazyc karkówke na lekko rumiano z obu tron. Mieso ulozyc na dnie naczynia zaroodpornego. Warzywa opruszyc vegeta, sosem sojowym, pieprze, sola i papryka, wymeiszac. Wrzucic na tluszcz, na ktorym smazyla sie karkówka, mieszajac krótko podsmazyc. Ulozyc na karkówce. Calosc zalac ketchupem, wymieszanym z natka pietruszki. Natke mozna dodac pozniej, na ok 10 minut przed zakonczeniem pieczenia, posypac ketchup natka. Przykryc folia aluminiowa i piec przez 45-50 minut, po czym zdjac folie i zapiekac przez kolejne 10-15 minut. Podawac na goraco z ryzem lub z ziemniakami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation