Kuchnia

przystawki

Daktyle/śliwki w boczku

8 daktyli bez pestek
8 cienkich plasterków boczku
8 wykałaczek
sałata, pomidor (dodatki/ dekoracja)
Przepis:
Owinąć daktyle plasterkami boczku, a następnie przekłuć wykałaczką. Pamiętać, aby daktyl był bez pestki.
Rozgrzać na patelni niewielką ilość oliwy, by następnie umieścić na niej daktyle owinięte w boczek.
Podgrzewać przez kilka minut, aż boczek się zarumieni. Po zdjęciu z patelni, odstawić na kilka minut, a następnie podawać z pomidorem i sałatą (jak na fotografii).
Jeszcze łatwiej można przygotować przystawkę podgrzewając owinięte boczkiem daktyle w mikrofalówce (ok.2 minut).
Do środka daktyla czy śliwki można włożyć orzech migdałowy.

Wersja pieczona

Daktyle z boczkiem pieczone

10 cieniusieńkich plasterków chudego, wędzonego boczku
10 śliwek suszonych lub daktyli bez pestek
10 wykałaczek
0,5 szklanki brandy (opcjonalnie)

Daktyle zalewamy brandy i zostawiamy na 30 minut (chociaż niektórzy robią bez alkoholu i też wychodzą dobre).
Piekarnik nagrzewamy do 200 oC.
Każdą śliwkę/daktyla dokładnie zawijamy w plasterek boczku, spinamy wykałaczką.
Układamy w żaroodpornym naczyniu, wstawiamy do piekarnika na ok. 10-15 min.
Boczek powinien się porządnie przyrumienić.
Podajemy gorące, ale na zimno też są pyszne:)

Uwaga: tłuszcz wytopiony z boczku, bardzo pryska/strzela.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation