Kuchnia

przystawki

Brokuły inaczej

Składniki

1/2 brokuła
1 puszka ananasów w krążkach
1 szklanka mleka
1,5 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżki masła
gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:

Umyj brokuły, podziel je na różyczki. Włóż różyczki do garnka do parowania i uparuj brokuły al dente.
Na talerzykach rozłóż plastry ananasa, włóż różyczki brokułów do środka plastra.
Przygotuj sos beszamelowy. Podsmaż mąkę na maśle, dodaj mleko, zdejmij z ognia i bardzo dokładnie wymieszaj rózgą tak by nie powstały grudki. Następnie połóż ponownie na niedużym ogniu i szybko mieszając doprowadź do wrzenia.
Przypraw gałką muszkatołową. Na każdą różyczkę brokuła połóż po łyżce sosu beszamelowego. Podawaj jako przystawkę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation