Kuchnia

troche pieprzu ... troche soli ...

Szpinakowa tortilla

Składniki (2 porcje):

2 małe ziemniaki

1 garść świeżych liści szpinaku

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 jajka

100 ml śmietanki słodkiej 12%

50 ml mleka

2 łyżki tartego sera np. parmezan

½ kulki mozzarelli

Świeży szczypiorek, sól, pieprz, gałka muszkatołowa

2 łyżki oleju


Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Olej rozgrzać na patelni (najlepiej, żeby to była żeliwna lub stalowa patelnia, którą można wstawić do piekarnika i na końcu podawać w niej całe danie, bez konieczności wykładania na talerze. Ziemniaku obrać i pokroić w dosyć cienkie plasterki. Obsmażyć na złoty kolor i zdjąć z patelni. Na patelnię wrzucić poszatkowaną cebule, czosnek i szpinak, obsmażyć. W międzyczasie jajka roztrzepać z mlekiem i śmietanką, doprawić solą, pieprzem, gałką oraz dorzucić ser tarty. Jak cebula jest już miękka, dokładamy na patelnię ziemniaki i wlewamy masę jajeczną. Podsmażamy 2-3 minuty na średnim ogniu. Jak masa będzie już lekko ścięta, mozzarellę kroimy w cienkie plasterki i układamy na wierzchu dania. Całą patelnię wstawiamy do piekarnika, opcja grill na ok. 5 minut aby ściąć i przyrumienić wierzch. Gotowe.

http://kuchnianiewyszukana.blogspot.se/2012/08/szpinakowa-tortilla.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation