Kuchnia

troche pieprzu ... troche soli ...

Quesadilla

czyli typowo meksykańska lekka przekąska, którą przygotowuje się niesamowicie szybko.

Potrzebne są (na 32 trójkąty):
8 placków tortilla (ja używam tych z Biedronki, bo są duże, smaczne i tanie)
3 pomidory
1 cebula (średniej wielkości)
2 ząbki czosnku
pół pęczka kolendry (to jest w zasadzie tajemnica tego dania)
1,5 łyżki octu winnego białego
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz i cukier
150g sera żółtego (najlepiej cheddar)

Kilka godzin przed podaniem najlepiej jest zrobić salsę i wstawić do lodówki żeby się smaki ładnie przegryzły. A w tym celu kroimy pomidory i cebulę w drobną kosteczkę. Siekamy dwa ząbki czosnku i kolendrę. Wszystko mieszamy. Dolewamy ocet i oliwę. Dodajemy sól, pieprz i odrobinę cukru. Do smaku :) Wszystko mieszamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. A przed samym podaniem ścieramy żółty ser. Bierzemy jeden placek tortilli i na połowę wykładamy salsę, posypujemy serem i składamy placek na pół. Salsy nie może być za dużo żeby po złożeniu i dociśnięciu do siebie obu połówek placka nic nie wyciekało. Takiego placka z salsą wkładamy na suchą bardzo rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron aż do zarumienienia :) Zdejmujemy z patelni i kroimy jeden placek na cztery trójkąty. To danie smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam gorąco każdemu, a niżej filmik z YT dla osób, które preferują przepisy w formie audio-wizualnej :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation