Kuchnia

troche pieprzu ... troche soli ...

Tarta z wędzonym łososiem i serem camambert

ciasto na tartę
300 g mąki pszennej
szczypta soli
100 g masła
70 g śmalcu
6-7 łyżek lodowatej wody

nadzienie do tarty
250 g łososia wędzonego na zimno
200 g sera camambert
250 g śmietanki 18 %
4 jajka
mały pęczek koperku
świeżo zmielony pieprz


Mąkę, sól, masło i smalec wrzucamy do malaksera i miksujemy aż powstaną malutkie grudki. Dodajemy wodę i miksujemy aż powstanie kula ciasta (w razie potrzeby dodajemy jeszcze nieco wody). Wyciągamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 15 minut. Formę na tartę (27-28 cm) smarujemy masłem. Ciasto wałkujemy do grubości ok. 3 mm i wykładamy formę. Przycinamy brzegi i wkładamy tartę do lodówki na ok. 20-30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 190 C. Tartę wyciągamy, nakłuwamy widelcem, wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na wierzch ceramiczne kulki do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut, wyciągamy, ściągamy papier i kulki i dopiekamy jeszcze 5-10 minut. Wyciągamy podpieczony spód, na wierzchu układamy połowę łososia wcześniej rozdrobnionego na małe kawałeczki. Układamy ser pokrojony na plasterki i uzupełniamy posostałym łososiem. W miseczce mieszamy śmietankę, jajka i posiekany koperek, Dodajemy nieco świeżo zmielonego pieprzu (soli nie dodajemy, bo i ser i łosoś są już słone!) i tą śmietanową mieszanką zalewamy delikatnie spód tarty. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 45 minut aż nadzienie się upiecze i lekko zbrązowi. Tartę wyciągamy, studzimy i gotowe!

http://mojamalakuchnia.blogspot.se/2012/08/tarta-z-wedzonym-ososiem-i-serem.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation