Kuchnia

kulinaria

PLACUSZKI Z CUKINII Z SOSEM ZIOŁOWO - CZOSNKOWYM

Przepis na ok. 20 placuszków
Składniki:

Placuszki:
1 cukinia (ok. 300 g), cena: ok. 3,00 zł
1/2 szklanki mąki, cena: 0,30 zł
2 jajka, cena: ok. 1,00 zł
1/4 szklanki mleka, ok. 0,20 zł
Przyprawy: 4 łyżeczki tymianku (najlepiej pasuje, ale można zastąpić innymi ziołami), 2 łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz.

Sos:
1 mały jogurt naturalny, cena: 1,10 zł
1 łyżka majonezu
2 małe ząbki czosnku (można zastąpić czosnkiem granulowanym), cena: ok. 0,20 zł
Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie lub bazylia (ewentualnie inne wedle uznania)

Cena za całość: ok. 5,80 zł


Przygotowanie:
Na początku do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy mleko i wszystko razem mieszamy. Następnie musimy umyć i zetrzeć cukinię (jeśli będzie taka potrzeba to także odsączyć) i dodajemy ją do miski z ciastem. Całość doprawiamy tymiankiem, papryką oraz dość dużą ilością soli i pieprzu ( w tym miejscu możemy również dodać starty kawałek sera żółtego, co dodatkowo podkreśli smak placuszków) i ponownie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy po jednej łyżce ciasta na każdy placuszek. Smażymy z obu stron po ok. 3-4 min., aż do zarumienienia.
Gdy placuszki się smażą możemy błyskawicznie przygotować sos: do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy majonez oraz drobno pokrojony czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami i GOTOWE ;)

PS Jeśli będzie taka potrzeba usmażone placuszki możemy zostawić przez chwilkę na ręczniku papierowym, który wchłonie niepotrzebny olej.

SMACZNEGO! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation